maandag 25 maart 2013

Info over voeding en verzorging

De informatie hieronder is vooral nu bedoeld voor de mensen van de kittens van Tresca en Iago maar ook in dit topic is het functioneel. Dit blijft bewaard en is altijd handig om na te kijken en ik kan nieuwe inzichten er in verwerken.
Vanmorgen zijn ze allemaal weer even op de weegschaal gezet (Bobby bleef heel lief zitten en ik hoop dat de foto gelukt is) en de twee knullen wogen 1252 (Crook) en 1376 (Bobby). Ze zijn meteen weer ontwormd met Milbemax. Ze hebben nog 2,5 week te gaan. Ze zullen ons niet als miezertjes verlaten ;-) Shabanou en Jack mogen trots op ze zijn!

Voeding

Helaas zijn er zoveel aanwijzingen dat het gebruikelijke voer voor huisdieren helemaal niet zo gezond voor de dieren is dat de fabrikanten claimen dat steeds meer huisdiereigenaren ervoor hebben gekozen om uit te wijken naar een andere voedingsmethode. In grote lijnen is er maar één andere namelijk vers vlees. Een kat is een carnivoor en het darmstelsel én andere organen lijden onder de extreme hoeveelheid plantaardige en synthetische stoffen (waaronder melamine, dezelfde stof waar in China zoveel slachtoffers door de babymelk zijn gevallen). De gevolgen variëren van diarree door de slechte darmflora, blaas- en nierproblemen door de verkeerde zuurgraad door de granen tot zelfs nierfalen net zoals de Chinese baby’s. Oudere dierverzorgers zijn nog gewend om zelf vleesvoeding voor hun dieren klaar te maken. Vis, kip, hart,pens voor de honden etv. De voedingsindustrie is er – helaas – erg goed in geslaagd om de huisdiereigenaar onzeker te maken over de compleetheid van de zelf samengestelde maaltijden. Een menu  voor een dier hoeft niet iedere dag alle vitamines, eiwitten etc. te bevatten. Voor mensen vinden we het toch ook normaal om gevarieerd te eten?
Voor huisdiervoeding zijn er een aantal kernwoorden waarmee je heel ver kan komen: vocht, variatie, prooidiermodel.
Vocht
Katten zijn van nature geen grote drinkers zoals honden. In drogere gebieden zijn katten voor hun vochtbehoefte afhankelijk van het vocht uit hun prooien. Bereid vlees, rauw of gekookt bevat al veel minder vocht dus daarom raden wij u aan om waar mogelijk extra vocht aan hun eten toe te voegen. Gemalen vlees zoals de KVV’s Carnibest, Bibi, Haaks Barf etc. kunnen vrij veel vocht opnemen. Maak gebruik van deze mogelijkheid. Uw dier zal er wel bij varen. Een ander voordeel van de KVV’s dat hier gemalen bot en kraakbeen en allerlei mineralen en vitamines doorheen zitten. Dit is heel erg goed voor de gezondheid van hun katten nu en later (minder artrose). Katten botjes laten eten, lukt lang niet altijd. Onze kittens zijn heel bewust opgevoed in het eten van alle soorten rauw en gekookt vlees en het gaat ze bijzonder goed af. Rauwe kippennekken hoeven niet eens meer met een kunststof hamer geplet te worden. 
Variatie
Niet alleen met de KVV's maar ook met de vleessoorten. Op mijn site, achter de button rasvoorlichting, is een button over de verzorging te vinden. Daar staan diverse suggesties en tips om katten optimaal gezond te voeden. Er zijn een paar do’s en don’ts zoals dat de botjes van vlees dat verhit is geweest levensgevaarlijk zijn. Alleen 100% rauwe botjes zijn verteerbaar en ongevaarlijk voor huisdieren. Zwaardere botten zoals die van de grotere dieren en de dragende botten (poten) zijn niet eetbaar voor katten. Knagen aan een rauwe drumstick is een uitstekende schoonmaak voor het gebit ook al kunnen zij dit bot niet helemaal (hangt ook van de leeftijd van de kip/het kuiken af) stuk krijgen. Een paar flinke tikken met een kunststofhamer zou kunnen helpen. Hier worden de restanten graag door de honden opgegeten. Wat je bijv.  nooit moet doen is de dieren de brokjes en blikjes met de verslavende geur-, kleur- en smaakstoffen laten eten voordat ze vers vlees voorgeschoteld krijgen. Dit heeft ongeveer (aan veel diervoeding worden concreet verslavende stoffen toegevoegd) hetzelfde effect op de eetlust als die van een kind dat zoetigheid en snacks heeft gegeten voordat er groente op tafel komt. Het advies van de voedingsfabrikanten om brokjes doorlopend beschikbaar houden, is helaas dé methode om een verslaving te veroorzaken en slechte eters mét overgewicht te kweken.
Prooidiermodel
Dit valt eigenlijk onder de variatie en houdt in dat de kat niet steeds alleen spiervlees moet eten. Af en toe hart, lever, bot en van verschillende diersoorten is belangrijk. De voedingsindustrie heeft heel subtiel de huisdierverzorgers onzeker gemaakt over hun eigen inzichten met betrekking tot het zelf voeden waardoor men is gaan vertrouwen op de samenstelling van de brokjes en blikjes. Als een arts een ouder zou aanraden om zijn kind jaar in jaar uit potjes Olvarit te geven, zou niemand daar aan willen! Gelukkig is deze onzekerheid weggenomen door het ontstaan van de KVV’s als Carnibest. De samenstelling is volledig volgens het prooidiermodel. Wij gebruiken dit al jaren als basisvoer en de samenstelling van andere maaltijden zijn dan minder belangrijk. De ene dag krijgen ze een vismaaltijd, dan weer rauwe kippenlevertjes, -hartjes of – maagjes, lamshart gaat er ook graag in. Alle mogelijke onderdelen van de kip zijn hier favoriet, van vleugeltjes tot drumsticks en karkassen. Het bot van de karkassen is voor katten heel makkelijk te eten. 
Gebit
Net als de mens bestaat de neiging om voor makkelijk en toegevoegde smaakstoffen te willen kiezen. Waarom knagen aan een bot van een drumstick wanneer je ook kipfilet naar binnen kunt zuigen? Ik snijd vaak het meeste vlees er van af, laat ze eerst hun tanden reinigen door de tandplak al knagende van hun gebit af te krijgen en daarna krijgen ze wat van het afgesneden vlees (niet al teveel huid en vet). Kipfilet krijgen ze ook af en toe maar meestal wordt dit in de Bomanndroger gedroogd tot knabbelplakken. Ook weer geschikt om één maal per dag het gebit te reinigingen.
Ontwormingen
Deze dienen zeker in de jeugd regelmatig herhaald te worden. De kittens drinken nog steeds bij hun moeder en met het laatste slokje kunnen er wormeitjes meekomen. Hun laatste ontworming hier was op de dag dat ze dertien weken oud werden, 25 maart dus. We raden een herhalingen op 25 april en 25 mei aan en daarna kan het per kwartaal (dus eind achtste maand). Milbemax is een prima middel, Banminth is extra mild voor het geval er wormen vermoed worden maar er sprake van diarree is. Beide middelen zijn alleen verkrijgbaar bij de dierenartsen en sommige dierenartsen doen moeilijk over het willen bestellen van de Banminth. Gewoon aandringen of ons inschakelen. Nooit je Vitaminthe laten aansmeren!

Vlobestrijding
Onze dieren hebben al in jaren geen vlo meer gevoeld en dit ondanks dat onze honden met andere honden omgaan en zelfs soms in een hondenpension komen. Dit kan niet alleen door mijn stofzuigkunsten komen. Dat ik de bestrijdingsmiddelen uiterst selectief gebruik, kan ook meespelen. Wanneer er geen aanwijzingen zijn voor vlooien dan worden ze er ook niet tegen behandeld. Alleen de honden soms preventief wanneer ze naar het pension gaan.

Vaccinaties kunnen tegenwoordig ook selectief. De eerste herhaling over ca. 9 tot 12 maanden; de complete cocktail met katten- en niesziekte, daarna jaarlijks de algemene controle met wisselend alleen niesziekte of de cocktail. Probeer d.m.v. verschuivingen in de tijd alle huisdieren op dezelfde datum te krijgen, dan krijg je korting.
Een rijtje voedingsmiddelen die ze hier gewend zijn:
Vis, bijna altijd gekookt, van koolvisfilet, zalm tot een proefje gerookte makreel;
Rundvlees; alles wat in de aanbieding is. Meestal stooflappen, sucadelappen; rauw in dikke repen gesneden. Maar ook rundergehakt in de aanbieding laat ik niet liggen. In porties invriezen dan kan je altijd makkelijk iets voor ze pakken;
Kip is al genoemd; alle onderdelen rauw maar de eendagskuikens krijgen ze alleen buiten rauw en meestal 10 minuten gekookt. Er zijn in de diepvriesafdeling ca. zes/acht weken oude kuikens te koop compleet met hartje, nekje, levertje en maagje. Het is even snijden en hakken maar zo heb je wel aardig gevarieerd vlees om in porties in te vriezen. In veel supermarkten is ook ingevroren vlees te koop. De vis koop ik daar trouwens ook. Het merk Smuldier is net zoals vis en lamshart een enkelvoudig voer en dus alleen geschikt als onderdeel van gevarieerde voeding. Vooral de kip van dit merk is een aanrader; het is gemaakt van gemalen kipkarkas dus ze krijgen de goede bouwstoffen van de botten en kraakbeen binnen.
Kippennekken kan je soms ook in dierenspeciaalzaken kopen. Ik kan hopelijk morgen weer een partijtje kopen en zorg er dan voor dat de kittens hier wat van meekrijgen. Het kraakbeen hiervan is ideaal voor de meest perfecte opbouw van hun botten en kraakbeen en dit heeft weer een gunstig effect hierop voor hun oude dag (minder risico op artrose). Wat ook belangrijk is te weten dat alle gebruikelijke eten voor volwassen katten voorzien zijn van verzuurders (ik heb ooit verschillende fabrikanten opgebeld). Ze zijn niet verplicht om alles in de analyses te vermelden maar ze bekennen het wel wanneer er gericht naar deze verzuurders en bijv. melamine wordt gevraagd. De verzuurders zijn bedoeld om het ontstaan van blaasgruis te remmen maar ze zijn funest voor de botopbouw etc. Daarom zit het niet in voer speciaal voor kittens en zwangere poezen.
Wanneer de katten heel goed rauw vlees en het gedroogde vlees (ik geef alleen kipfilet omdat dit minder ruikt tijdens het drogen) dan is het verstandig om toch ca. één keer in de week wat extra vitamines en minerales toe te voegen. Een potje Gistocal is hier heel handig voor (let bij aanschaf op de datum want je doet er heel erg lang mee, dosering doe ik veel lager dan aanbevolen).
De afdeling list en bedrog
Voor het geval dat de al aanwezige katten verslaafd zijn aan het gebruikelijke voer dan moet je je tot het inzetten van list en bedrog wenden. Katten zijn geurdieren en al zit er maar een mespuntje blikvoer (Almo, Schesir, Gourmet Briljant etc.) door bijv. de Carnibest dan wordt het wel gegeten. Af en toe wat lekkers door de KVV mengen is ook voor goede vleeseters helemaal niet verkeerd. Ook gebruiken we deze smaakmakers door grotere stukken vlees er mee te ‘marineren’. Doet wonderen en al etende gaat het minder sterk ruikende vlees ook op. Even extra aantrekkelijk maken, is alleen maar goed voor het eetplezier (al is het grootste eetplezier het voldane gevoel na het uitgebreid hebben kunnen knagen aan repen vlees, bot en het gedroogde vlees).
Tips
De KVV’s aanschaffen in kilorollen, een paar uur op het aanrecht of wat langer in de koelkast iets laten ontdooien. Dan is het mogelijk om het nog steeds bevroren vlees in plakken te snijden, afzonderlijk in te pakken en terug in de vriezer te doen. Laat een paar porties vlees, liefst verschillende soorten, in een Tupperware bakje in de koelkast ontdooien zodat de grootste kou ervan af is. Voor opdienen op een bord iets op kamertemperatuur laten komen en/of voor extra vocht en vrijkomen van de geur wat warm water erdoor mengen;
Het kan gebeuren dat vergeten is tijdig iets uit de vriezer te halen. In zulke gevallen kook ik wat vis of leg ik kippenpootjes, -nekjes of hele lamshartjes wat dan ook ter ontdooiing in een bak met warm kraanwater (au bain-marie kan alleen zonder directe warmtebron als het vlees met bot is). Dan wordt het al heel snel snijdbaar waarna er al gauw iets geschikt is voor het knorrende maagje. Botjes moeten per se echt ontdooid zijn omdat ze anders hun gebit overbelasten. Laat je niet verleiden om dan maar een blikje open te trekken. 
Tijdstippen, hoeveelheden en nog een trucje
Van de fokster van onze eerste kittens hebben we ooit de tip gekregen ‘om ze graag te houden’. Dus zorgen dat eten krijgen spannend is. Katten die altijd toegang tot eten hebben, verliezen het eetplezier en het lekker kunnen dooreten. Of ze gaan schrokken en het daarna uitspugen. Dit is vooral een probleem van de brokjes en blikjes omdat dit te makkelijk weg eet. Wanneer een dier ieder stukje moet afbijten dan kan dit haast niet gebeuren.
De hoeveelheden. Katten hebben niet zo’n grote maag dus 40 gram per maaltijd is al heel wat. Nu zijn ze nog gewend om vier keer per dag te eten en af en toe een paar (echt letterlijk een paar) brokjes tussendoor of als toetje te krijgen.
Soms is de eetlust niet zoals je die graag wilt zien en dat ‘ent’ ik zo’n katje door een beetje van het vlees langs zijn bekje te halen of een ministukje erin te stoppen. Heel vaak smaakt dat naar meer en gaat hij dan zelf verder eten. Lang niet altijd is te achterhalen waarom een dier even niet wil eten. Nog geen trek, een beetje misselijk door wormpjes (ontwormen doet vaak wonderen) maar wanneer een kat te lang niet eet, wordt hij nog misselijker en dat moet je zien te voorkomen. Als er maar een beetje ingaat, is het al genoeg om die misselijkheid te voorkomen. Een mespuntje uit zo’n blikje mengen met een beetje vers vlees werkt heel vaak. Mocht een diertje ziek worden dan is ons beproefde recept gekookte kipfilet met een heel klein beetje witte rijst. Het gaat niet om de rijst maar het rijstwater/kipbouillon valt zo goed op de maag. Ook heb ik altijd een blikje Hill’s AD op voorraad, voor het geval dat. Ik heb het gelukkig voor deze twee nestjes niet hoeven gebruiken. Wat zijn dit een makkelijke eters! Vandaag hebben ze hun bordje Carnibest Natuur gehad (andere smaken zijn bijv. natuurmix en lammix); ’s middags gekookte koolvisfilet, vanavond repen runderstooflap en voor de nacht krijgen ze nog een keer een rondje. Het is dat het gedroogde vlees nu op is want dat geven we ook graag voor de nacht. Als het niet op gaat, hebben ze meteen al een eerste ontbijtje. Hier krijgen ze bewust niet op vaste tijden hun eten. Het is wel zo natuurlijk dat er wisselingen in de tijdstippen en hoeveelheden zijn. Veel mensen maken zich zorgen om de hoeveelheden en of het dier geen honger lijdt. Goed verzorgde huisdieren lijden geen honger maar hebben wel een gezonde trek. Na een maand zou de vierde maaltijd kunnen vervallen. Als tussendoortje kan je altijd terugvallen op die paar brokjes tussendoor of een stuk gedroogde kipfilet. Besef wel dat het gedroogde vlees pure voeding is dus met de porties daar wel rekening mee houden. Hoeveelheden van de voeding kan je ook bekijken door observatie. Hoe graag willen ze eten? Gaat het schoon op of blijft er nog iets over wat ze vaak willen ‘begraven’? Hoe voelen hun ruggetjes aan? Ribbetjes moeten nog wel voelbaar zijn. Na castratie is de groei eruit, wordt de stofwisseling trager en eten katten eerder te veel dan te weinig. Overgewicht maakt dat bewegen/spel minder aantrekkelijk is en door het gebrek aan bewegen neemt de eetlust en het overgewicht alleen maar toe.
Het kopen van de producten
Iedere KVV heeft zijn eigen website met verkooppunten. Mensen die geen officiële winkel hebben, rijden vaak een paar keer per maand naar de fabriek en verkopen het vanuit huis. Vaak goedkoper dan de winkels. Sinds een paar jaar zie je dat de dierenspeciaalzaken grote vriezers met verschillende soorten diepvriesvlees hebben staan. Welke winkels wat verkopen kan je het best vanaf huis via de telefoon navragen. Sommige winkels willen ook dingen voor je bestellen. Hier is het bijv. lastig om rauwe kippennekjes te krijgen. Ik heb nu een winkel die me belt wanneer ze weer een nieuwe zending binnen hebben. Klant is koning!
De droogmachine
Onze inzichten op verzorgingsgebied blijven aan veranderingen onderhevig. Wij leren veel van onze contacten met andere fokker en onze kittenkopers. Ooit hebben wij een paar jaar gedacht dat droogvoer het beste was dat je huisdieren kon geven. Wat hebben we een gezondheidsproblemen met ze gehad! Echt verschrikkelijk. Sijntje is gelukkig/hopelijk het laatste slachtoffer geweest. Zij kwam als ziek katje bij ons (ze was toen 4,5 maand oud en woog nog geen kilo; ter vergelijk deze kittens zijn allemaal met hun drie maanden ruim 1.5 kilo) en via de dierenarts werd ze op dieet gezet. Het was allemaal goedbedoeld maar dit maakte haar alleen maar zieker. Toen me opviel dat ze minder diarree op mijn kleding en door het huis druppelde (zo erg was het) ben ik tegen de adviezen in haar ook rauw vlees en gekookte kuikens van de anderen gaan voeren met als gevolg dat ze haar darmkwaal helemaal overwonnen heeft. Ze moet ergens een overgevoeligheid voor hebben gekregen. Met haar huidige veertien jaar is ze nog wel een zorgenkindje maar niet meer met diarree. Ze eet hetzelfde als de anderen, dus ook brokjes en met was blikvoer ‘opgeleukte’ Carnibest.
De Carnibest hebben wij leren kennen door de fokster van Tresca en daarna ging er een wereld voor ons open. Toen kregen ze dit als ontbijt i.p.v. blikvoer en darmproblemen behoorden tot het verleden. De gezonde darmflora die daar door ontstond, bleek later ook de redding van Sijntje en ik ben er haast wel zeker van dat onze dieren daardoor een beter weerstand tegen parasieten en infecties hebben.
Via Rudolphine en Linda zijn we op het spoor van het gedroogde vlees gekomen. Goede voedingsstoffen uit het verse vlees is heel belangrijk maar zonder een gezond gebit verliest (mens en) dier zijn gezondheid (berucht is nierfalen door bacteriën vanuit het tandvlees via de bloedbaan naar de nieren). Eén maal per dag moet de tandplak verwijderd worden. Poetsen zoals wij mensen het doen, is bij huisdieren geen optie dus moeten ze het zelf doen met knagen en knabbelen om te voorkomen dat de tandplak zich omzet in tandsteen. Droogmachines zijn er in soorten en maten. Die van Bomann is verreweg de goedkoopste en vooral duurzaam. Die van ons is al een paar jaar in gebruik en dat voor maar toen 25 euro (nu 30)  http://www.shopwiki.nl/l/Bomann#!/l/Bomann?brand=Bomann&site_id , hij is de 17e van het overzicht van producten. In het stukje op deze pagina hebben ze het over een kortingsregeling. Dat komt omdat zoveel rasverenigingen de droogmodel gepromoot hebben. De dierenwinkels verkopen ook gedroogd vlees maar dat is niet zonder conserveermiddelen, laat staan de kwaliteit die jezelf kunt kopen.
Het kattenbakgrit dat wij hier gebruiken is:
-          De bakken met GFT-korrels (KattenGemak)die na gebruik worden vervangen en de gebruikte inhoud wordt voor de tuinbouw gebruikt. Kan niet bij een erg droog huis of bij een radiator;
-          Catsan, licht gewicht en reukarm;
-          CatsBest; veel uitloop maar geurarm en ontzettend voordelig in gebruik; dit geldt ook voor de andere soorten geperst hout/stro.

Al doende zullen er steeds vragen komen. Gewoon even bellen of mailen! Wij nemen een starterspakketje vlees mee voor de meest ideale overgang.

1 opmerking:

  1. Wat een superhandige post! Vaak weten baasjes niet goed wat ze het beste aan hun lieverds moeten geven als de vochtinname niet met een bakje water maar bij het voedsel begint. Wat dat betreft is bijvoorbeeld haaks barf inderdaad een goed alternatief.

    BeantwoordenVerwijderen